СТОП КОВИД ПРОПУСНИЦАМА!!! Заједничко саопштење

0

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ И МЕДИЈЕ ПОВОДОМ ПРОТИВУСТАВНЕ ВЛАДИНЕ ОДЛУКЕ О УВОЂЕЊУ КОВИД-ПРОПУСНИЦА

СТОП КОВИД ПРОПУСНИЦАМА!

Ми, доле потписани, оштро осуђујемо одлуку/уредбу Владе Републике Србије, која је противуставна, противзаконита и зато неприхватљива, а односи се на увођење КОВИД ПРОПУСНИЦА и нових мера за сузбијање болести КОВИД-19. Овом уредбом се суспендују права загарантована Уставом Републике Србије, међународним конвенцијама и повељама, Универзалном декларацијом о људским правима УН и стимулише се подела грађана и дискриминација једног дела становника наше државе.
Подсећамо да у Уставу Републике Србије стоји:

ЧЛАН 21 – Забрањена је свака дискриминација, непосредна или посредна, по било ком основу, а нарочито по основу расе, пола, националне припадности, друштвеног порекла, рођења, вероисповести, политичког или другог уверења, имовног стања, културе, језика, старости и психичког или физичког инвалидитета.

ЧЛАН 25 – Нико не може бити изложен мучењу, нечовечном или понижавајућем поступању или кажњавању, нити подвргнут медицинским или научним огледима без свог слободно датог пристанка.

ЧЛАН 39 – Свако има право да се слободно креће и настањује у Републици Србији, да је напусти и да се у њу врати.

ЧЛАН 49 – Забрањено је и кажњиво свако изазивање и подстицање расне, националне, верске или друге неравноправности, мржње и нетрпељивости.

Увођењем Ковид пропусница прекршени су чланови Устава Републике Србије, јер се:
• становништво Републике Србије које неће или не може да прими имунизационо средство против инфекције САРС ЦоВ2 вирусом из било ког разлога или уверења, дискриминише;
• пропагандом, претњама, ширењем панике и дискриминацијом ковид пропусницама укида могућност слободе избора када је у питању одлука у вези са превентивном медицинском мером и уводи метод присиле и уцене, односно, становништву је онемогућено да ради и да се креће без ковид пропусница чиме је наметнутом имунизацијом прекршено остваривање загарантованих права на рад и слободан живот;
• великом делу становништва ограничава кретање;
• дељењем народа на „вакцинисане” и „невакцинисане” уз оптуживање „невакцинисаних“ да су криви за ширење заразе, иако је то у супротности са медицином заснованом на доказима и научним студијама које доказују да здрави људи не могу ширити заразу ни под каквим условима, подстиче мржња и нетрпељивост.

Сматрамо да не постоји научно-медицинско оправдање за увођење ове срамне мере, јер не доприноси унапређењу јавног здравља и сузбијању епидемије. Одлука којом се ограничавају права кретања грађанима који нису имунизовани против Ковид-19 болести, осим што је, подвлачимо, неуставна и дискриминатроска, нема утемељење у логици и науци, јер здрави људи не могу да шире болест, док и „вакцинисани“ и „невакцинисани“ могу да се заразе и шире болест Ковид-19, па остаје нејасно зашто би само „вакцинисани“ имали могућност слободног кретања, док је иста могућност ускраћена „невакцинисаним“ здравим особама.

С обзиром на то да ова одлука нема утемељење у медицинској науци, закључак је да је усмерена на то да се, отежавањем живота онима који нису примили имунизационо средство против Ковид-19 болести, повећа број оних који ће, против своје воље, пристати на имунизацију. Сваки становник Републике Србије има право на живот, на верска уверења, право на рад, као и право на информисани избор медицинске методе. Посебан проблем је чињеница да произвођач не гарантује безбедност имунизационих стредстава.

Захтевамо од Владе Републике Србије да повуче ову меру и омогући свим грађанима равноправан статус и могућност коришћења основних загарантованих права који су цивилизацијска тековина, као и да не уводи нове мере којима би права грађана била додатно угрожена. Да не користи методе присиле већ да грађанима остави слободу избора у вези са препорученом имунизацијом.

Захтевамо од свих институција Републике Србије, које имају обавезу да заштите права грађана и спрече дискриминацију, да учине неопходне радње које су њихова професионална дужност, а које би биле усмерене против подела и стимулисања сукоба.

Захтевамо да се, уместо Кризног штаба, формира национални тим за јавно здравље у који ће ући лекари и научници са референцама, који нису у сукобу интереса, не раде на пројектима фармацеутских компанија и не припадају политичким партијама владајуће коалиције, као и да се не доносе политичке одлуке у вези са спречавањем епидемије, већ да се доносе одлуке засноване на науци и етици, медицински утемељене и потврђене у пракси, и које ће бити у складу са Уставом Републике Србије.

Захтевамо да се отворе медији за све релевантне информације и јавне дебате у којима ће се размењивати стручна мишљења и грађанима представити све могућности лечења болести Ковид 19.
Позивамо све појединце, интелектуалце, јавне личности, као и сва удружења грађана, невладине организације, покрете, иницијативе и експерте који се баве људским правима, да осуде меру увођења Ковид пропусница и да захтевају да се та мера повуче и не примењује.

Апелујемо на народ Републике Србије да се уједини у одбрани ПРАВА и СЛОБОДА.

Апелујемо на грађане који се у овом моменту не осећају угрожено увођењем Ковид пропусница да се солидаришу са онима који су сада највише угрожени том мером, и да имају на уму чињеницу да су и њихове пропуснице привремене.

Апелујемо на све да схвате опасност због оваквих одлука и да не забораве да су слобода и равноправност одувек били у духу народа Србије.

Молимо слободарски српски народ да не дозволи било какву дискриминацију и угрожавање било кога, као и да се избори за то да свако има право да буде обавештен, лечен и излечен.

Београд, 21.12.2021.

ПОТПИСНИЦИ – УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА, ИНИЦИЈАТИВЕ, ОРГАНИЗАЦИЈЕ, ПОЈЕДИНЦИ:

Иницијатива грађана “Сачувајмо Гардош и Земун”

”Алијанса за заједничко добро”

Удружење грађана „Норма центар”

АУЦ „Зелени коњ“

Удружење грађана „Комшија“

Удружење грађана „Умеће сећања“

Покрет “Антиглобалисти Србије“;

„Покрет Антиглобалиста“

Удружење грађана „Лекари и родитељи за науку и етику – ЛРНЕ“

Удружење грађана „Право на избор“

Милица Жегарац ,

Наташа Делић,

Марија Михајловић,

Драгомир Станковић,

Предраг Дучић, 

Др Милица Томашевић,

Др. Милорад Стефановић Блуменау,

Хаџи Владимир Чићаревић

Текст саопштења можете скинуту и у пдф формату кликом на овај линк SAOPŠTENJE KOV PROP 14