ТРАЖИМО МОРАТОРИЈУМ НА 5G БЕЖИЧНУ МРЕЖУ У СРБИЈИ !!!

0

Придружијемо се предлогу као чланица “Алијансе за заједничко добро” да се уведе Мораторијум на 5G бежичну мрежу у Србији  из предострожности са следећим  образложењем:

  1. Према међународном апелу, са више од 2000 потписника из редова науке, медицине, организација за заштиту животне средине и других, указује се да је „радио фреквентно зрачење доказано штетно за људе и животну средину“ те да „увођење система 5G представља експеримент над човечанством и животном средином који се, према међународном праву, дефинише као злочин“. Напомињемо, да би се утврдила безбедност и утицај нове технологије на здравље људи и животну средину према протоколима УН за здравље и животну средину,  морају се вршити независна тестирања и истраживања у периоду 10-20 година да би се након тога пустило у промет или стопирало његово коришћење, што није испоштовано код  5G бежичне мобилне мреже. Такође, неопходно је  поштовати обавезност код  5G бежичне мреже, и  правилника  УН о принципима у пословању и  људским правима  „Заштити, поштуј, поправи“ и обуставити даљи процеси око постављања док се не успостави први принцип  а то је заштита људи и животне средине од  негативног утицаја зрачења.

 

  1. О увођењу 5G у Србији није се водила шира дебата, ни стручна дебата, јавне расправе и слично и нисмо као грађани информисани и питани да ли хоћемо или нећемо 5G у складу са постулатима Архуске конвенције и члана 51. Устава Републике Србије по којем сваки грађанин Србије има право да “истинито, потпуно и благовремено буде обавештаван о питањима од јавног значаја и средства јавног обавештавања су дужна да то право поштују.” Такође, Влада је усвојила такву СТРАТЕГИЈУ РАЗВОЈА МРЕЖА НОВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ ДО 2023. ГОДИНЕ без да смо питани и одлучила да Србија међу првима уведе 5G мрежу.

 

  1. Нису се поштовали демократски принципи и наша безбедност јер нисмо  као грађани у Београду, Нишу, Новом Саду питани да ли желимо да будемо  део пилот- пројекта Хуавеј компаније и Владе Србије  „Паметни градови “ што подразумева постављање 5G  мреже  на улицама, зградама, радним местима, јавним установама или не желимо 5G мрежу у нашим градовима и његово непрестано микроталасно зрачењe, од кога се не можемо сакрити. Забринути смо и тражимо  одговорност оних по чијем налогу су  вршена  тестирања 5G мобилне мреже у Београду без обавештавања и  без пристанка грађана а да се при томе нису ни вршила мерења обима његовог зрачења и утицаја на здравље и животну средину.

Док се не све ово наведено не обезбеди, информисаност, учешће у широј и стручној расправи да будемо питани и безбедни од 5G зрачења, тражимо да се поштују наша Уставна права на здравље, здраву животну средину и тражимо од државе да нас заштити увођењем Мораторијума на  5G у Србији !!!

Овај апел је  достављен 15. маја 2019. године

Председници Народе  Скупштине Србије

Народним посланицима

Председници Владе Републике Србије

Потпредседнику Владе, Министру за трговину, туризам и телекомуникације

Министру  за животну средину

Министру  здравља