NESTAJE LI SRBIJA?

0

Pozivamo vas da uzmete učešće na tribini na  temu „Demografska i ekološka budućnost Srbije“ koja će se održati u  petak 14. decembra u 17h u Svečanoj sali Skupštine grada Kraljeva.

Ovom tribinom „Tim za život“ i „Alijansa za zajedničko dobro“, saveza  kojih  je “Norma centar” članica, upoznaju javnost, ukazujući na alarmantne procese koji se dešavaju u Srbiji i predstavljaju  predloge  rešenja i aktivnosti koje valja preduzeti.

Ti alarmantni procesi  koji se trenutno ubrzano  dešavaju u Srbiji a  za posledicu  imaju to da:

  • Kao nacija Srbi, za manje od 50 godina neće postojati, prema prognozama UN kao i rastućem trendu koji se u statistici naziva “spirala smrti” gde je velika razlika u broju rođenih u odnosu na broj umrlih  a u”korist” umrlih;
  • Za 5 godina Srbi će biti manjina u Srbiji, kako zbog niske stope rađanja tako i zbog iseljavnja mladih porodica kao i onih koji spadaju u srednje generacije. Prognoza je, da za oko pet godina većinsko stanovništvo u Srbiji  će biti sadašnji i budući migranti koji dobijaju status državljana Srbije, o čemu nam  na to ukazuju i svedoče statistički podaci a obavezuju nas sporazumi u vezi sa statusom upisanih migranata kojih je oko jedan milion prošao kroz Srbiju.
  • Globalni proces „otimanja zemlje“ –land grabbing, uzeo je maha u Srbiji, koji nepovoljno utiče na životnu sredinu i kvalitet života građana Srbije, predavanjem/prodavanjem ozbiljno velikih površina državnog i zadružnog zemljišta u ruke stranaca, prodavanjem/predavanjem prirodnih resursa (izvorišta voda, ruda, uglja, reka, kamena, itd.) i javnih dobra (Institut Torlak, PKB…) koji su sada vlasništvo  međunarodnih koorporacija i spornih investitora čime vode građane Srbije u još veće siromaštvo a državu da nepovratno izgubi suverenitet nad svojom teritorijom, prehrambenim sistemom, strateškim resursima i dobrima kao što su voda, poljoprivredno zemljište, Instituti, vodovodi, elektro i telekomunikaciona mreža i dr.

Prva  u ciklusu tribina po Srbiji , održana je u Lučanima 28.novembra,  a zbog velikog interesovanja javnosti  zakazane su naredne tribine  u Mladenovcu, Ćupriji, Smederevu, Beogradu tokom decembra i januara .