DA LI SAM ZRELA OSOBA? I deo

0

Šta nas  zapravo čini zrelom i celovitom ličnošću?

Većina o sebi ima uverenje da su zrela i celovita ličnost ali stvarnost u kojoj živimo,  koja se ogleda u nivou našeg zdravlja, odnosom prema samima sebi, odnosima između  članova porodice, ljudima,iz našeg okruženja,  često nas  demantuje.

Činjenica je  da nema potpuno zrele ličnosti , postoje samo nivoi  zrelosti koji se, više ili manje, približavaju idealnoj celini ličnosti. Čovekovo sazrevanje i razvoj nema granica ono traje večno.

Neki od najvažnijih  kriterijuma  koji određuju snagu čovekovog Ja, odnosno pokazuju stepen njegove zrelosti, pri čemu redosled ovih kriterijuma ne mora da označava i njihov značaj.Svaki od njih ima približno podjednaku vrednost i podjednak značaj.

1. Sposobnost da vole nekog drugog, a ne samo sebe samog

Egoistične  ličnosti, ovo čine tako što u partneru vole sebe samog,  i to ili sebe iz sadašnjosti, ili sebe iz prošlosti, ili sebe onakvog kakvog bi želeli da steknu u budućnosti. Jasno je da takva ljubav partnera nije u stanju da se bilo čega odriče, što znači da podnosi žrtve, princip na kome se zasniva sam život i bez koga se ne može zamisliti ne samo skladna porodica već ni skladno društvo.

2. Sposobnost kontrolisanja sopstvenih nagona i impulsa

Upravljanje svojim agresivnim i seksualnim energijama koje su nam biološki date, u vidu urođenih nagona pokazuje našu zrelost. Impulsivno prepuštanje naglim eksplozivnim pražnjenjima ovih energija su slabost i nezrelost osobe koji ništa ne čini da bi vaspitao volju i moralnu higijenu svojih animalnih prohteva.

3. Sposobnost podnošenja neprijatnosti, bola i patnje

Izbegavanje svakog bola, i fizičkog i duševnog (otud preterana upotreba medikamenata i zloupotrebljavanje komfora), karakteristika je našeg doba, koja i kroz ovo pokazuje sve odlike infantilnog regradiranja. Izbegavanjem neprijatnosti i bola sebi uskraćujemo mogućnost da  nesto kod sebe transformišemo, razvijemo i jačamo.

4. Posedovanje zrele, a ne infantilne savesti

Zrela savest se odlikuje tolerancijom ali i budnosti  da li smo usklađeni prema zahtevima svoga moralnog bića. Nezrela savest, naprotiv, zasnovana na pretnjama strahu i osećanju krivice, ponaša se prema samoj sebi ili svojoj okolini sadistički ili mazohistički.

5. Umerena reakcija bez besa ili mržnje, ali i bez preterane bojažljivosti

Agresivnost i seksualnost  su nam dati kao sirov materijal koji čeka svoju plemenitiju obradu. Potisnuta agresivnost koja nije našla oduška u momentu kada je to bilo neophodno i u meri koja odgovara situaciji i našim obavezama kao etičkim bićima, ostaje neiskorišćena, divlja snaga koja se kad-tad mora da isprazni, i to najčešće u nekoj adekvatnoj situaciji ali sa veoma  pojačanim intenzitetom.

6. Sposobnost da budemo nezavisni

Ovakvu sposobnost poseduje samo ona ličnost koja je već uspešno u sebi razvila sve druge, ranije pomenute sposobnosti. Ona je cilj i kruna individuacije i uslov slobode.

Naša zrelost ili nezrelost  se pokazuje kroz  razumevanje ljubavi,  gde ljubav nije emocija već stanje svesti

HIMNA LJUBAVI

Ako jezike čovečije i anđeoske govorim, a ljubavi nemam,

onda sam zvono koje zvoni ili praporac koji zveči.

I ako kažem šta će doći i znam sve tajne i svu mudrost.

I ako imam veru snažnu kao oluja koja podiže planine,

iz podnožja a ljubavi nemam, ništa sam.

I ako razdelim sve svoje bogatstvo da nahranim siromašne i dam

sav žar koji sam od Oca primio a ljubavi nemam, ništa mi ne vredi.

Ljubav je strpljiva, ljubav je milosrdna.

Ljubav ne zavidi, ne čini zla, ne zna za oholnost;

nije surova, niti sebična;

teško se ljuti, ne smišlja zlodela;

ne raduje se nepravdi, a raduje se pravdi.

Ljubav sve prašta,

ljubav svemu veruje,

ljubav se svemu nada,

ljubav sve podnosi,

nikad ne prestaje….

Apostol Pavle,  Novi zavet, 1. Korinćanima, 13. poglavlje